May 15
2019

ZZP’ers en het betalingstermijn in Nederland

Als ondernemer is het leven minder zeker dan tijdens het werken voor een baas. Er is minder zekerheid en je bent 100% zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Als je bijvoorbeeld als ZZP’er aan de slag gaat, dan is het belangrijk om nieuwe opdrachten te vinden en te blijven netwerken. Je netwerk biedt in veel gevallen goede kansen. Als je een opdracht hebt bij een klant op locatie, dan is het noodzakelijk om naderhand een factuur te sturen.

Stuur facturen op tijd!

afspraak is afspraakDit is erg belangrijk, want een factuur zorgt ervoor dat je betaald krijgt. Zorg daarom altijd dat je tijdig de factuur opmaakt. Vaak heb je een betalingstermijn van 14 of 30 dagen. Hoe langer je wacht met het versturen van de factuur, hoe langer het duurt voordat deze betaald wordt. Daar komt nog eens bij dat veel bedrijven de laatste tijd vrij laks zijn met hun betalingen. Facturen worden niet, of niet op tijd betaald. Voor de ZZP’er die zjin diensten al geleverd heeft is dit erg vervelend. Hij of zei heeft immers ook doorlopende kosten, zowel zakelijk als privé. Bijvoorbeeld de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheid zzp die gewoon betaald moeten worden. Nu vallen die kosten enorm mee, maar toch! Er zijn uiteraard nog vele andere kosten die een ZZP’er heeft.

Ook voor de ZZP’er is het dus zeker geen gek idee om een incassobureau in Groningen in te schakelen wanneer een rekening open blijft staan. Rekeningen die blijven open staan kosten u namelijk altijd geld. Ten eerste loopt u een klein stukje rente mis. Dat is wellicht niet zoveel, maar wel iets om rekening mee te houden. Daar komt bij dat u in veel gevallen zelf achter de rekening aan moet gaan bellen, dit kost vaak veel tijd. En tijd is kostbaar, zeker voor u als ondernemer. Zorg er daarom u een goed incassobureau inschakelt om dit voor u te verzorgen.

Incasso kosten zijn voor debiteur

In veel gevallen kost dit u helemaal niets. Wanneer een klant zijn of haar rekening niet op tijd betaald, dan is dat die gene zijn probleem. Het incassobureau heeft dan recht op incassokosten. Dit wordt ook wel het no cure no pat model genoemd. Er wordt pas betaald op het moment dat er succes behaald is. Een zeer interessant model dat het voor ondernemers en ZZP’ers een stuk makkelijker maakt om de openstaande rekeningen te incasseren.

Naast een incasso traject is het ook mogelijk een deurwaarder in te schakelen. Bijvoorbeeld deurwaarder Amsterdam. De deurwaarder heeft meerdere mogelijkheden voor het incasseren.